Коледари

Деня преди най-големия и тържествен зимен празник Коледа българите наричат Малка Коледа, Бъдни или Каден вечер, Малото Коледо (в Софийско), Бъдник, Детешка Коледа, Мали Божич.

Още в ранни зори на 24 декември във всеки дом започва суетнята около подготовката за Бъдни вечер, когато всички ще се съберат около празничната трапеза в очакване на най-голямото събитие в християнския свят – раждането на Спасителя.

Докато стопанките приготвят обредните храни за тържествената бъднивечерска вечеря, из селото тръгват малки коледарчета – момченца на възраст от 6-7 до 10-12 години, заради което празникът е познат и като Детешка Коледа. Те са разделени на групи и с преметнати през рамо шарени торбички и дрянови тояжки в ръце влизат от къща в къща. Навсякъде децата изричат благословии и пеят песни, с които пожелават да е богата годината, да се раждат много плод и добитък. Стопаните ги посрещат със сито, пълно с жито, с което посипват коледарчетата. Даряват ги щедро със сланина, сушени плодове, орехи, с дребни монети, които момчетата прибират в торбичките си. Дават на всяко коледарче  и от специално приготвените кравайчета – „колачета”, „превитаци”, „кофръги”, които децата нанизват на дряновите си тояжки.

Нека предстоящите празници да заварят всички ни здрави, да донесат радост и топлина в домовете ни, успехи в делата ни и любов в сърцата ни!

viber_image_2022-11-10_15-24-16-002